Manuele Therapie

Lumbalgie

1. DE OORZAAK VAN UW KLACHT OPSPOREN

Uw gewrichten, spieren of neurovasculair systeem intens of over langere termijn belasten, kan klachten in uw wervelkolom of ledematen veroorzaken. Dat is niet alleen pijnlijk, het kan ook uw bewegingsvrijheid hinderen en dat straalt vaak uit naar andere delen van uw lichaam. Precies daarom kan het zijn dat uw klacht niet overeenstemt met de oorzaak van uw pijn. Het doel van manuele therapie? Deze oorzaak opsporen en op een duurzame manier behandelen.

2. WANNEER DE HULP INROEPEN VAN EEN MANUEEL THERAPEUT?

Als een gewricht uw bewegingsvrijheid hindert of pijn veroorzaakt, is manuele therapie aan de orde.

Bij de volgende klachten is het aangewezen om een manuele therapeut te raadplegen:

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met een beperkt beweegbare wervelkolom.
  • Nek- en schouderklachten die uitstralen naar de armen.
  • Klachten in het tussenschouderblad, al dan niet vergezeld van rib- en borstpijn.
  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen.
  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek.
  • Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten.
  • Heup-, knie-, enkel- en voetklachten.

Manuele therapie staat helemaal in het teken van de feitelijke oorzaak van uw klacht. De eerste afspraak bestaat uit een globale screening, een vraaggesprek om onder meer uw voorgeschiedenis te doorgronden, én een lichamelijk onderzoek.

Tijdens het gesprek peilen we naar uw klachten: hoe ze ontstaan zijn, wanneer ze toenemen, wanneer ze verminderen… Het geeft stof voor het lichamelijk onderzoek, waarbij uw houding en bewegingen beoordeeld worden, en ook je gewrichten, spieren en neurovasculair systeem onderzocht worden.

Het doel van dit alles? De oorza(a)k(en) van uw klachten vaststellen. Samen met u beslist de manueel therapeut of therapie zinvol is. Is dat niet het geval, dan bekijken we graag met u welke aanpak zich aandringt. In ieder geval schept zo’n eerste afspraak heel wat duidelijkheid.

Cervicalgie

3. DE BEHANDELING

Wordt manuele therapie wenselijk geacht, dan beschikken we bij Praktijk Steverlynck over heel wat technieken om uw gewrichten, spieren en neurovasculair systeem beter te laten functioneren. De effecten van manuele therapie zijn overigens direct merkbaar. Meteen na de eerste afspraak wint u aan bewegingsvrijheid en zal u minder pijn hebben.